Tuesday, 30 June 2015

Bebek Masajı Nasıl Yapılır? Etkileri Nelerdir?

Merhabalar,

Geçen pazar ben gene boş durmadım ve hamileliğimin 25. Haftasında Sevgili Ayşe Öner'in ücretsiz eğitim seminerlerinden Bebek Masajı'na katıldım. O kadar bilgi dolu ve faydalı geçti ki, şimdi de sizlerle paylaşmak istedim. Pek çoğumuzun zahmetli gördüğü, faydalarına inanmadığı, yapmaktan üşendiği ve işe yarar mı dediği şey, aslında gerçekten de yarıyormuş. Tüm bu şeylerin temeli ve özü "dokunmak"-"ten teması" üzerine kurulu olduğundan ve bunun da insan gelişimi üzerinde nasıl bir katkı gösterdiğini sergilemek için, gelin size Ayşe Hocamın Bakırköy Çocuk Esirgeme Kurumu'ndaki hikayesini anlatayım:

" Belli sayıda örneklem çocuklar alınarak, bunların hepsine aynı yemek ve eşit sayıda öğün verilerek gelişimleri takip altına alınıyor. Bu süreçte gelişimleri takip ediliyor ve sürenin sonuna gelindiğinde, görülüyor ki, sevgisiz büyüyen, dokunma,kucaklama ve ten teması olmadan yetişen çocukların gelişim geriliği gösterdiği, kendilerinle aynı yaş ve seviyede olan ve aile yanında büyüyen çocukların, bu çocuklara oranla gelişimlerini hızla sürdüğü yapılan bilimsel çalışmalarla da ispat ediliyor."

Ne yalan söyleyim, ilk oğlumda böyle bir deneyim kazanamamış olmaktan dolayı açıkçası çok üzüldüm. Neden yapmadım, yapamadım diye düşününce de, aslında sanırım ilklerin vermiş olduğu deneyimsizlik, biraz panik, biraz ne yapacağını bilmemek, doğru yönlendirilememek ve psikolojik olarak lohusa sendromunun biraz uzun sürmesinden kaynaklı olduğunu söyleyebilirim. 

Peki şimdi gelelim, pazar günü Happy Nest'te Sevgili Ayşe Öner'den öğrendiklerimize; 



Bebek, doğar doğmaz başlanabilecek olan ve bebek emdikten sonra, beslenme sonrasında bebeği rahatlatıp, rahat uykuya geçişini sağlayacak olan ilk pozisyon bebek yüzüstü kafa sağa veya sola yatık bir şekilde pozisyon aldırmaktır. Bu pozisyonu sabah ve akşam 10 dk uygulayabiliriz. Ancak bu şekilde uyutulmamalıdır. Bu pozisyon bebeğin vücut şeklini daha da güzelleştirip, bebeği geniş omuzlu ve kuvvetli kaslı yapıyor. Aynı zamanda bebek bu pozisyonda ayaklarını rahatça toplayarak, bir yandan gaz çıkışı sağlarken diğer yandan da kaslarını geliştirebiliyor.

yüzüstü yatmış bebek ile ilgili görsel sonucu

Yeni doğmuş bir bebeğin ilk aylarda kusma boğulmalarını engellemek için ve anne karnındaki ortamı hissettirebilmek için sırt kısmından bir destek ve yine aynı şekilde dönerek yüzüstü veya sırt üstü yatarak besinleri kusma ve kusmuğunun geri içeri kaçmasını engellemek için de önden bir destekle sabitlenmesini sağlamalı ve boşluğa düşüyormuşçasına sıçrayışlarını engellemek içinde yaptırabileceğiniz yada hazır alabileceğiniz ince bir tülbentle bebeğin kollarını çok sıkmadan ancak bu sıçrayışlarla da uyanmasına engel olarak daha sağlıklı ve uzun uykular kazandırabilirsiniz. 

bebek sırt destek yastığı ile ilgili görsel sonucu

Şimdi bu kısa kısa bilgilerden sonra gelelim ilk önce "Gaz Masajı" ile bebeklerimizi rahatlatmaya;



                   

Öncelikle bu aşamada evde bulundurmanız gereken en önemli şeylerden biri eczanelerde ve bazı büyük marketlerde satılan mavi renkli jel torbaları. Sevgili Ayşe Öner'in tavsiyesi en az 10 adet bunlardan edinmeniz. 5'ini buzdolabında şişen ve ağrıyan göğüslerinizde kullanarak rahatlamak için diğer 5'ini de dış ortam koşullarında muhafaza ederek, bebeğin gaz sancısı olduğunda; kettle'da ısıtacağınız su ile bir kap içinde bu mavi jel torbasını atarak, sıcak su ile de ısıtarak, bir tülbente sarmak ve bebek omzunuzdayken karnına yada kolunuzda tutarken karnına denk gelecek şekilde bebeğin karnına sıcak bir uygulama ile rahatlama sağlayabilirsiniz. Bu esnada her iki pozisyon içinde sırtından hafif bir pat patlama ile gaz çıkarmasına yardımcı olabilirsiniz.

bebeklerde omuzda gaz çıkarma ile ilgili görsel sonucubebeklerde gaz çıkarma yöntemleri resimli ile ilgili görsel sonucu

                Bebek kolunuzdayken gaz çıkarma          Bebeklerde gaz çıkarma yöntemleri

Uygulamalı olarak da yine bebeklerde gaz çıkarmayı aşağıda Ayşe Öner'in videosundan izleyerek, görme ve uygulama şansını yakalayabilirsiniz.


Şimdi gelelim "Genel Masaj"a;



Bu masaj bebekler doğduktan 1,5 ay sonra başlanıp, bebeklerin hareketlenip artık bağımsız hareket edebildikleri 6-8 ay sürecine kadar uygulanabilir. Bu masajda dikkat edilmesi gereken husus; bebekler genelde dış etkilere karşı kendilerini kapatıp, büzülmeye çalıştıklarından ilk önce ayak tabanlarından masaja başlamak, sonra bacaklar, karın, göğüs, boyun, kollar ve başa doğru gidilerek uygulanması gereken bir masajdır.

Bebeğin topuğuna, ayak orta bölgesine ve parmakların birleşim noktasına uygulanacak baş parmakla küçük baskılar, ayrıca onları da rahatlatmaya yardımcı olacaktır. 

Yine bebeğin doğar doğmaz iki kaş arasından alnına doğru hafif bir baskı ile yapılan okşama hareketi, bebeği rahatlatacak ve daha kolay uykuya dalmasını sağlayacaktır.

Bu masaja başlamadan önce ellerinizin rahat hareket edebilmesi, bebeğin cildinin tahrişinin engellenmesi ve daha yumuşak dokunuşlar yapabilmek için, herhangi bir bebek masaj yağı kullanabileceğiniz gibi, evdeki zeytinyağınızı da hafif ılıtarak (içindeki asit miktarını en aza indirgemek için) bebeğin cildini ve ellerinizi yağlayabilirsiniz. Sonrasında öncelik bebeğin ayak tabanı ve parmakları ile başlamak olup, hafif dairesel hareketler, parmakları ovalamak, ayak tabanı ovalamakla devam etmelidir. Benzer şekilde bacaklara da geçilerek iki elle baş ve işaret parmakları arasına alınan bebeğin bacağı sağa ve sola yumuşakça çevirme hareketleri sergilenerek devam etmeli ve ardından karın ve kasık bölgelerine doğru ilerlenmelidir. Karına iki elle yukarıdan aşağıya doğru kayan ve sık tekrarlanan hafif basınçlı bir uygulama ile bağırsakları harekete geçiren ve kasık bölgesine doğru parmak uçlarıyla bebeği rahatlatan küçük dokunuşlar yapılmalıdır. Ardından göğüs kafesi boşluğundan başlanarak, yanlara doğru açılan ve geniş bir daire çizerek, boyun ve kulak arkasına doğru ilerleyen hafif baskılı dokunuşlarla gerginliği atacak masaja devam edilmelidir. Bu aşamada tamamlandıktan sonra bacaklarda uygulanan aynı metod ile kollara; işaret ve baş parmakla yapılacak halkanın içine kolu geçirerek, sağa ve sola doğru hafif bükme ve çevirme hareketleri ile masaj yapılmalı ve en sonda emme sırasında çok yorulan yüze alt dudaktan çene kemiği birleşim noktasına ve üst dudaktan da aynı şekilde işaret ve baş parmaklarla çene kemiği birleşim noktasına doğru hafif baskılı ve başlandığı nokta ile bitiş noktasına kadar hiç parmağı kaldırmadan sürekli dokunuşlarla masaj yapılmalıdır. 

Böylece genel masajı da tüm aşamaları ile tamamlamış ve bebeği artık tamamen rahatlatmış ve neredeyse uykuya dalma aşamasına getirmiş oluyoruz. Bu sadece annelerin uygulayacağı bir masaj olmamakla birlikte, bebeklerin babaları ile olan duygusal bağını arttırma ve anneleri ile olan bağını da güçlendirmede oldukça önem taşımaktadır.

Burada bilinmesi gereken en önemli husus, bu masajların birer kerelik uygulamalar olmadığını bilmek ve başlanıldığı andan itibaren tekrar edilerek, bebeğin rahatlamasına, dokunma ve tensel temasla da gelişimine katkı sağlanmasına yardımcı olunmak amacıyla devam ettirilmelidir. 

Umarım, duyduklarımı, gördüklerimi ve bildiklerimi sizlere de aktarabilmiş ve bu konuda bilinçlenmenize bir nebzede olsa yardımcı olabilmişimdir. Ben şimdi sabırsızlıkla bu uygulamalara başlayabilmek için bebeğimin gelmesini bekliyorum. Sizler de bir bebek sahibi iseniz; hemen uygulamaya başlayabilir, bebeğiniz dünyaya geldikten sonra uygulayabilir yada tanıdıklarınıza tavsiye ederek siz de onlara yardımcı olabilirsiniz.

Sevgilerimle,
Şuh-i Fidan


6 comments:

  1. Fidancimcok yayrarli bir konu olmus :) ben de gectigimiz gunlerde Esra Ertugrulun bebek masaji seminerine gittim, hakikaten masaj inanilmaz rahatlatiyor bebisleri :) senin de 25. Hafta olmus epey ilerlrmis masallah :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Çok iyi yapmışsın Sibel'cim... Ben de inşallah ikinci de başlayacağım... Valla yarın 27. hafta olacak :) Çok teşekkür ederim ayrıca :) Öpüyorum çok. Kocaman Sevgilerimle...

      Delete
  2. Canım harika bir yazı olmuş. Tebrik ederim.
    Ankete severek katıldım.
    Bende seninle hem fikirim bebeğim nerede acıktıysa orada emzirdim.
    Emzirme anne ile bebek arasındaki en kutsal anlardan bence.
    Kocaman sevgiler

    ReplyDelete
    Replies
    1. Canım benim çok teşekkür ederim. Sende çok güzel yorumlamışssın, tüm dediklerine de katılıyorum. Öpüyorum seni kocaman. Sevgilerimle...

      Delete
  3. Merhaba Fidan ben Kübra :)
    Keşke bu yazını çok önceden okuyabilseydim zira kolik bir bebeğim vardı. Çok şükür ki artık büyüdü gaz sorunumuzda bitti. Yeni annelere ışık olur umarım :)
    Sevgiler,

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selam Kübra'cım. Ne mutlu birilerine faydam olabildiyse, artık bir dahaki bebekte denersin. Bende şimdiki bebekte deneyeceğim :) Maşallah seninki de tam bir felaket, çok tatlı :)
      Öpüyorum sizleri çok...
      Sevgilerimle :)

      Delete