Yeniden Merhabalar,
Bugün biraz bebek ve çocuklar üzerinden gittik ama yeni öğrendiğim ve hepinizin bilmesini istediğim faydalı bilgileri sizlerle de paylaşayım istedim. Böylece hem yazarak kendim unutmuyor hem de sizlere kalıcı olması açısından bir kaynak yaratmış oluyorum. Bir kaç önceki yazımda bahsettiğim Pique Family Club'ta gerçekleşen yine Sevgili Ayşe Öner'in önderliğinde Çocuklarda ve Bebeklerde İlkyardım Eğitimi ve bu eğitimde aldığım önemli notları bu yazımda yer vermek istiyorum.
Önce belirtmek gerekir ki, bebek ve çocuklarda sıkça karşılaşılan ilkyardım vakaları genelde ev ortamında gerçekleşmekte ve aslında çeşitli önlenebilir tedbirler alındığında da ortadan kalkabilecek unsurlardan oluşmaktadır. Örneğin en basitinden örnekler verecek olursak; prizlere koruma kapağı takılması, sivri noktalar ve köşe noktalara yumuşacak koruyucular takılması, pencere, balkon kapısı gibi açılır-kapanır araç-gereçlere koruma kilitleri takılması, ... vs. vs.
Bunların dışında öngörülemeyen ani düşme, kafa çarpmaları vs. gibi durumlarda söz konusu olabileceği gibi, karşılaşılan durum her ne olursa olsun uygulanması gereken ilkyardım - yaşam desteği sağlama süreçleri ve uygulamaları ile bebek ve çocuklarımıza ani müdahalelerle hayat kurtarıcı-can kurtarıcı olabileceğimizdir.
Bu yaşam desteği ve uygulamaları için, Sevgili Ayşe Öner tarafından hazırlanmış ve uygulamalı videoları sizlerle paylaşmak isterim.
Bunun dışında o gün aldığım notlara değinecek olursak;
- Ani çarpma ve morluklara hemen müdahalede Arnica Krem ve Lasonin Krem
- Küçük-büyük madde batıklarında batığa hemen müdahale için "Büyüteç" ve noktaya hemen müdahale
- Yine batık ve batan cismi çekmek için eczanelerde bulabileceğimiz "Vantuzlu Enjektör"
- Buz kompleksi için buzdolabının içinde (derin dondurucu hariç) bulundurabileceğiniz diş kaşıyıcılar
- Banyoda çocukların kaymalarını önleyecek banyo içi kaydırmaz paspas ani müdahalelerde hayat kurtarıcı olacaktır.
Bazen küçük bir hamle, gözde önemsenmeyecek bile olsa hayata yeniden döndürmede büyük önem taşımaktadır. Hem bebek hem de çocuklar bu tip olaylara maruz kalmada biz büyüklere göre daha çok tehlike ve risk altındalar. O günde Sevgili Ayşe Öner'in anlattığı olaylara biraz değinecek olursam;
Hastahanede çalıştığı dönemlerde en çok gelen bebek vakalarının bebeklere nazar değmesin diye çengelli iğne ile takılan nazar boncukları olduğu ve gelen vakalarında iğne yutması ile geldiği, bunun dışında bebeklere dikilen, örülen yelek-ceket vs. gibi giyim aksesuarı niteliğinde olan boncuk, düğme, süs eşyalarının yutulması ile gelen vakalar olduğu idi. Yine başka önemli vakalar arasında yeni yeni yürümeye başlayan bebeklerin düşme ve kafa çarpmaları, dişlerin çıkmasıyla çarpma sonucu yarılan dudaklar, kız çocuklarına erken yaşta kulaklarına takılan küpeler ve bunların bir yere takılması sonucunda kulak yırtılmaları gibi acil vaka durumları idi.
Çocuklarda ise bu daha yetişkin çağlarda, park kazaları, mutfaklarda ocak kazaları, pencere ve kapı kilitlerinin olmaması sebebiyle düşme vakaları, balkonlardan sarkma ve düşme vakaları,... vs şeklinde özetlenebilmektedir.
Maalesef hiç bir deneyim sahibi olmayan bu yaş grupları için riskler oldukça fazla olmakla birlikte, bir kısmı taraflarımızın müdahaleleri ile önlenebilir olmakta ancak bir kısmı da maalesef önlem tedbirlerimizin dışına çıkmaktadır. Bu sebeple onlar keşif dünyasında ilerlerken ve etraflarında olup bitenleri deneyimleyerek öğrenmeye çalışırlarken, bizler de üstümüze düşen görevleri yapmalı ve bu basit önlemleri almada aceleci davranmalı ve hiç olmazsa hayat kurtarıcı ilkyardımın temel-ana uygulama kurallarını birer anne-baba olarak bilip, uygulayabilir olmalıyız. Sevgili Ayşe Öner'in de dediği gibi annelerin gözlerinin birer pinpon topu gibi çocuklarının üzerinde olması ve her an takibi bırakmayarak, onların başlarına gelebilecek olaylara karşı gözümüz açık, müdahale edebilir yetiye sahip olmamız gerekmektedir.
Buradan yeniden ve yeniden her daim tuttuğu ışıkla önümü aydınlatan, bu bilinci herkese kazandırmaya çalışan, özverili, oldukça kaliteli bir sağlıkçı olan Sevgili Ayşe Öner'e sevgilerimi ve minnetlerimi sunar, gülen gözlerinden öper ve hürmetlerimi iletirim.
Unutmayın!
"Hayat için ilk adım, ilk yardım"
"Kazanın büyüğü ihmalin küçüğü ile başlar."
"Önceden hazırlıklı olmak, hayat kurtarır."
Sevgilerimle,
Şuh-i Fidan
Ani çarpma, düşmeler için Lasonil kremi küçükken hep kullanırdık. Ne ağrı ne sızı kalırdı, mavi beyaz bir ambalajı vardı. Artık üretilmiyormuş maalesef ki,bulunmuyor eczanelerde. Onun ikamesi Arnica'yı kullanıyoruz şimdi, o oda iyi fakat sanki lasonil daha iyiydi. Çok önemli bir konu paylaşımında bulunmuşsunuz. Teşekkürler. Sevgiler.
ReplyDeleteBen teşekkür ederim size.. Ayrıca bilgilendirmeniz ve güzel görüşlerinizi paylaştığınız için :)
DeleteSevgilerimle...