Wednesday, 24 May 2017

Bebek ve Çocuklar için Hangi Ateş Ölçer Tercih Edilmeli? Dikkat Edilmesi Gereken Önemli Hususlar...

Merhabalar,

Şöyle söyleyeyim, anne olduktan sonraki benim için en hassas ve de en önemli konuların başında bebek ve çocuklardaki hastalık sırasında baş etmeye çalışılan “ATEŞ” gelir. Çok korkarım ve hatta çekinirim , olası kötü şeylerin başımıza gelmesinden.  

Aslında iyi gözüken bir şey gibi tanıtılır ATEŞ ... Bebek/Çocuk bağışıklık kazanıyor, vücudu mikroplara karşı direnç sağlıyor. Yüksek ateşte mücadele sanki daha güçlü yapılıyor gibi bilinir toplumda hep. Evet belki doğruluk payı var ama bir de bunun tam tersi ve öylece kötü yaşanmışlıklar var ki, hiç de öyle kendi haline bırakılacak bir durum değil bu konu.


Bu yazıyı özellikle yazıp paylaşmak istedim ki, her şeyin en iyisini ve en güzelini düşünüp, çocuklarımız için yapmaya çalışırken, neredeyse çoğu şeyi yoktan var edip, onlar için alıp, yapmaya çalışırken, varsın üç beş kuruş pahalı olsun ama söz konusu “ATEŞ” ise en iyisi olsun diyerek yazıp, sizinle kullandığım ürünü paylaşmak istedim.

Ayrıca uzun zamandır belirtmek istediğim bir başka husus daha var ki, bilin ki yazılarımın hiç biri ticari bir kaygı içermiyor. Bir firma yada ürün adı veriyorsam bu o ürünü kullandığım ve memnun kaldığım için sizlere verdiğim bir tavsiyeden öte bir şey değildir. Ne firmaların yazdığım yazılardan haberi vardır ne de benim onlardan bir beklentim...

                      

Bu sebeple ve yine gönül rahatlığıyla yazıyorum sizlere bu konudaki tecrübe ettiğim ve şiddetle memnun kaldığım ateş ölçeri. Öncelikle şunu belirteyim ki, kullanmadığım tipte ateş ölçer kalmadı. Makattan mı ölçen, alından mı ölçen, koltuk altından mı ölçen.... Hemen her birini kullandım ama Braun Marka Termoscan bu ateş ölçer kadar hiç birinden memnun kalmadım. Tam hastahane tipi, kulaktan ölçüm, değişebilir başlık, dahili hafıza, kayıt tutma, hazır olduğunda ölçüm için ikaz ışık ve sesli uyarımı ile bence müthiş. Bir tek eleştirim olabilir, sadece gece ölçümlerinde karanlık bir odada iseniz, ölçümü okumakta zorluk çekiyorsunuz. Ama onun dışında 2 kalem pille çalışan fevkaledenin fevkinde bir ürün.

                           
İki oğlumda da aynı ürünü kullanmaya devam ediyorum. Aynı zamanda da dayanıklı da. Bir kez bayağı kötü mermer bir zemine düşürmeme rağmen bile bir şey olmadı. O derece sağlam yani yada benim şansım yaver gitti bilemiyorum JJJ

Bu arada aklımdayken ve unutmadan ateş ölçerle ilgili bir kaç deneyimimi daha paylaşayım sizinle;
  1.          Çocuğunuzun ateş ölçümünü teyit etmek için, kulak başlığını değiştirip, yeni bir başlık takarak, bir de kendi ateşinizi aynı şekilde ölçün ve makinenin doğru ölçtüğünden emin olun. (Eğer ölçüm ile ilgili bir şüpheniz varsa...)
  2.       Eğer bebek yada çocuğunuz hasta, örneğin evde ölçtünüz ateş 39.4 derece çıktı hastaneye gittiniz 38.3 . Bazen böyle durumlarlada da karşılaşabilirsiniz. Bu sebeple doktora ateşle giderken de muhakkak ateş ölçerinizi yanınıza alın ve hem kendi ateş ölçerinizin doğru ölçüp ölçemediğini kontrol edin, hem de hastaneninkinin doğru ölçüp, ölçmediğini teyid edin. Bazen hastahanelerde ateş ölçerlerin kalibrasyon zamanını geçiriyorlar ve doğru ölçemeyebiliyor. Yada illa doktorun ölçtüğü doğru çıkacak diye bir kural yok unutmayın, neticede onlarda manuel ve pille ölçüyorlar siz de. Sizin başınıza gelenler, onlarında başına gelebilir. Bu yüzden muhakkak ateş ölçerinizi her daim yanınızda taşıyın.
  3.          Tatile mi gideceksiniz, valizin en vazgeçilmez demirbaşı olsun ateş ölçeriniz. Önce ateş ölçeri sonra da ateş düşürücünüzü yanınızdan eksik etmeyin.
  4.          Muhakkak ve her zaman yanınızda bu iş için 2 adet yedek pil taşıyın. Öyle ya insanlık hali, fark etmeyebilirsiniz ve piliniz hemen tam da siz ölçecekken bitebilir.
  5.         Çok sayıda kulak başlık değiştirme aparatından edinin. Örneğin bir ara Braun’unki kara borsaya düşmüştü. Sonradan yeniden üretilmeye başlandı. Yani siz stoğunuzu sağlama alın.
  6.            Ateşin yüksek olduğundan emin olmak için muhakkak iki kulaktan da ölçüm yapın.
  7.           Ateş düşürücüleri doktorunuzun tavsiyesi ile 4-6 saat aralıklardan az olmayacak şekilde ard arda vermekten kaçının.
  8.        En son ateş ölçüm tarihini-saatini ve verdiğiniz ilacın adını muhakkak not alın. Neticede insanoğluyuz, unutabiliriz, hatırlayamayabiliriz.
  9.        İki çocuk için ateş ölçümü takip edilecekse, ikisi içinde ayrı ayrı başlık kullanmaya özen gösteriniz.
  10. 10.   Zorda kalmadıkça ateş ölçerinizi başkalarına ödünç vermeyiniz, aynı zamanda uygunsuz bir saatte çocuğunuzun da ateşi çıkabilir. Hani olmaz olmaz ama aksilik bu ya tam da böyle sabaha karşı gecenin 2’si-3’ünde aniden çıkabilir, bu seferde siz zor durumda kalırsınız.
  11. 11.   Çocuğunuz okula gidiyorsa, okul yetkililerinden okulda ateş-ölçer olup olmadığını teyid edin.
  12. 12.   Ateş söz konusu ise mutlaka ve her zaman doktorunuzla iletişimde kalın ve onun yönlendirmelerini dinleyin.
  13. 13.   Ateşi düşürmek için benimde uyguladığım en eski yöntemlerden biri olan, ayak tabanları, koltuk altı,alın ve makat bölgesine sirkeli su ile bir bez yardımıyla uygulama yapın, ılık bir duş aldırın, ateş dürücüsünü verin ve sıklıkla çocuğunuzun ateşini kontrol edin.
  14. 14.   Evde kontrol altına almakta zorluk çektiğiniz ateş için, inatla uğraşmaya devam etmeyin ve hemen en kısa sürede çocuk acil ünitesinin olduğu bir hastahaneye ulaşın.
  15. 15.   Yapmazsınız biliyorum ama gene de tedbir amaçlı söylüyorum ateş ölçerler, bir oyuncak değildir. Çocuğunuzun eline vermeyin ve oynamasına müsaade etmeyin. Ummadık şeyden bir sürü kaza çıkabilir. Ölçüm yerini kulağına fazla sokup, kulak zarına zarar verebilir, ölçüm yerini ağzına sokup, başka mikropları ağzına taşıyabilir. Benzer şeyleri bir başka çocuk üzerinde denemeye kalkıp, göz oymaya kadar giden kötü kazalara sebebiyet verebilir, aman diyeyim...

Umarım sizlere bir faydam olabilmiştir ve işinize yaramıştır bu paylaşımımda...
Çok çok sevgi, bol güneş ve enerji ile kalın ama mümkünse ateşsiz kalın olur mu? JJJ
Sevgiler,

Fidan DUMAN

No comments:

Post a Comment