Friday, 19 May 2017

Hangi Tip Kanguru Seçilmeli? Kanguru Seçimi Yapılırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Merhabalar,

Gelelim bir başka önemli meseleye, yani kanguru seçimine... 

Bebeğiniz doğduktan sonra değişmeyecek önceliklerinizden biri de kanguru olacak. Neden mi? ilk zamanlarda bilinenin tersine yani bebeğin kucağa alışması, kucakçı olması gibi görüşlerin tabansız iddialarına karşı, bebek ve annenin ten teması ve hatta sürekli bir arada kucak kucağa olmaları bilakis aralarındaki bağı güçlendireceği gibi, duygusal gelişimin, farkındalığın ve güven duygusunun da birliktelik bağları içerisinde gelişip, kuvvetlendiği sonucuna bir çok çalışma ve bilimsel yaklaşımla varılmıştır.

Eskiden herkes, şimdilerde bizler kadar şanslı mıydı dersiniz? Hiç zannetmiyorum... O zamanlar tarlalarda, köylerde çalışan kadınlarımız doğumlarını bile bir ağaç altında gerçekleştirirken, nerede bulsun şimdiki modern kanguruları, yok efendim lastik kumaşlı adı bilmem neyse bebeği sarıp, anneye bağlayan envai çeşit şeyleri...





O dönem yoklukta, uzun kollu gömleğini, yatak çarşafını, kocanın eski pijamalarını kadınlar, işte bu kanguru dediğimiz şeyler için kullanıyor, çalışmak da zorunda oldukları için, bebeleri kendilerine bağlayıp, tarlaya, bahçeye, tütüne gidiyorlardı. Şimdi Hindistan Mumbai’de yaşıyoruz, ancak inanın burada hala halk böyle yapıyor. Sokaklarda kadınlar bizlerin şimdilerde bebelerimizin poposunu sildiğimiz kolonyalı mendil markası yada bebek bezi ve türevlerini düşünüp tartışırken, onlar burada çocuklara hiç bir şey giydirmeden gezdiriyorlar. Ellerindeki ter bezi ile alın terini sildikleri gibi, çocukların sümüklerini, hatta yemekten sonra kirlenen ağızlarını bile aynı bezle silip geçiyorlar.


Yani demem o ki hanımlar, elbette teknoloji ve hayat yerinde saymıyor ve ilerliyor, bizlerde çağın getirdikleri ile hayat kalitemizi ve standardımızı değiştiriyoruz ancak çok da abartmamak lazım gibi diye düşünüyorum. Yani kangurunuz yoksa da dünyanın sonu değil, bir lastik çarşafa bile bebeğinizi sarıp, mis kokulu kucağınızda gezdirebilirsiniz.

Hangi anne istemez sanıyorsunuz çocuğuna daha iyisini sunmayı? Ama sunamadı diye de iyi bir anne olamadı demek doğru olmaz sanırım. Biraz da bazı şeyleri abartan ve piyasayı bu derece hareketlendiren bizleriz diye düşünüyorum. Ve bu zaafiyetimizi gören ticari faaliyetlerde hemen boşluğu her geçen gün yeni bir şey icat ederek dolduruyorlar, sağolsunlar...

Neyse gelelim biz gene konumuza; eğer evde kendi imkanlarınızla bir kanguru icat etmek yerine yeni bir kanguru almak isterseniz; “Hangi tip kanguru seçilmeli?”’yi gelin beraber inceleyelim;


1.     Güvenlik, güvenlik, güvenlik...
·        Yeni doğan bebeklerin kemikleri henüz güçlenmediğinden vücutlarını ve başlarını dik tutamazlar, bu nedenle küçük bebekler için kullanılacak kanguruların bebeğin omurgasını dik tutabilmesi için sırt desteği olmalıdır.
·        Bir diğer önemli hususta baş desteğidir. Küçük bebeklerin başları genelde vücutlarına göre daha ağır olduğundan başlarını dik tutamazlar ve başlarını dik tutana kadar, özellikle uyuyorken, baş desteği gerekmektedir.

2.     İkinci önemli olan nokta ise bebek 6 aylık olana kadar sürede taşımanın bebeğin yüzünün ebeveyne dönük olarak taşınması ve ancak 6 aydan sonra bebeğin yüzünün dışarı dönük olarak taşınması tavsiye edilmektedir.
3.     Kangurunun omuz askıları geniş ve altları takviyeli olursa ağırlığı eşitleyerek taşımayı kolaylaştırır. Kangurunun en rahat kullanım şekli anne babanın kanguruda olan bebeğinin alnını öpebileceği kadar yukarıda taşımaktır. 
4.     Kangurunun omuz askıları geniş ve altları takviyeli olursa ağırlığı eşitleyerek taşımayı kolaylaştırır ve bu sayede anne ve baba içinde bir konfor sağlar. Kangurunun en rahat kullanım şekli ebeveynin kanguruda olan bebeğinin alnını öpebileceği kadar yukarıda taşımaktır. 
5.     Kangurunun takılıp çıkarılmasının kolay olması da çok önemlidir. Anne veya babanın tek başına kanguruyu takıp çıkarabilmesi önemlidir. (Dışarıda iseniz, bir yere oturmak ve dinlenmek isterseniz, yanınızda da kimse yoksa...) Özellikle çıkarırken bebek uyuyorsa, kangurunun pratik olarak çıkarılabilmesi de büyük bir avantajdır.
6.     Kumaşının yıkanabilir olması, paraçalarının kolay çıkarılıp, monte edilebilir olması yine oldukça önemli bir avantajdır.
7.     Üzerinde sivri cisimler düğme, metal aksam, fermuar gibi şeylerin bebekle temas etmesini önleyici şekilde bir kanguru seçilmelidir.


Bakın biraz araştırma yaparken neler buldum; 


Bebeği Kanguru'da Taşırken Nelere Dikkat Etmeli?

Tercüme edecek olursam,  

T - Tight: İkinizin de rahat edeceği şekilde ve bebeğinizi sıkı bir şekilde kucaklayacak komfora sahip olmalı,

I- In View at All Times: Her şekilde bebeğinizin yüzünü görecek şekilde adapte edilmeli,

C- Close Enough To Kiss: Bebeğiniz öpülebilecek mesafede/yakınlıkta olmalı,

K- Keep Chin of the Chest: Bir bebek kıvrılmış olmamalı, eğer böyle olursa çeneleri göğsüne zorla basılarak nefeslerini kısıtlayabilir. Bebeğinizin çene altında her zaman en az bir parmak genişliği, alanı olduğundan emin olun. 

S- Supported Back: Bebek arkadan mutlaka doğal şekilde desteklenmeli ve rahat etmesi sağlanmalıdır. Eğer çok gevşek olursa, havayı kısmen kapatabilen çöküntü yapabilirler. 


Bebek ve Çocuk Yaş Grubuna Göre Uygun Taşıma Yöntemi Seçimi???


Yenidoğanlar; Ring Sling ( Halka yada Yüzük Şeklinde Taşıma), Strechy Wrap ,(Esnemeli Sargı), Woven Wrap ( Dokuma Sargı) olmak üzere 3 şekilde taşınabilir. (İsimleri google'da arattırırsanız nasıl olduklarını görebilirsiniz...) 

4-18 aylık Bebekler;  Ring Sling ( Halka yada Yüzük Şeklinde Taşıma), Woven Wrap ( Dokuma Sargı), Mei Tai (Mei Tai Sling, Çapraz Bağlama Türünde bir Taşıma),  Soft Structured Carrier ( Yumuşak Yapıda Taşıma), Pouch ( Torba-Kese Şeklinde Taşıma) olmak üzere 5 farklı şekilde taşınabilir.(İsimleri google'da arattırırsanız nasıl olduklarını görebilirsiniz...) 

18 ay-2,5 yaş arası Bebekler;  Ring Sling ( Halka yada Yüzük Şeklinde Taşıma), Woven Wrap ( Dokuma Sargı), Mei Tai (Mei Tai Sling, Çapraz Bağlama Türünde bir Taşıma),  Soft Structured Carrier ( Yumuşak Yapıda Taşıma), Pouch ( Torba-Kese Şeklinde Taşıma) olmak üzere 5 farklı şekilde taşınabilir.(İsimleri google'da arattırırsanız nasıl olduklarını görebilirsiniz...) 

2,5 yaş- 5 yaş arası Çocuklar;  Ring Sling ( Halka yada Yüzük Şeklinde Taşıma), Woven Wrap ( Dokuma Sargı), Mei Tai (Mei Tai Sling, Çapraz Bağlama Türünde bir Taşıma),  Soft Structured Carrier ( Yumuşak Yapıda Taşıma), Pouch ( Torba-Kese Şeklinde Taşıma) olmak üzere 5 farklı şekilde taşınabilir.(İsimleri google'da arattırırsanız nasıl olduklarını görebilirsiniz...) 

*** Bu taşıma şekilleri sadece bir öneridir, Tüm dünyada bilinen ve uygulanan taşıma şekilleri arasında yer almaktadır. Bir zorunluluk değildir, doktorunuza danışarak, kendinize uygun olan taşıma yöntemini seçiniz.



 

Bebekleri Kucakta Taşımanın Faydaları? 

1. Ebeveyn-Bebek etkileşimini ve temasını arttırır,
2. Daha az stresli, daha mutlu bebekler yetişir,
3. Beslenme süreleri dengelenir, 
4. Rahat bir emzirme imkanı sağlar, 
5. Daha az kolik olurlar,
6. Daha bağlı ve huzurlu olurlar, 
7. Sosyalleşebilirler, 
8. Eller serbest hareket edebilirler,
9. Daha az gazlı bebek olurlar,
10. İç güdüsel bağları artar,
11. Güven duyguları ve bağları gelişir,



Bir Kaç Taşıma Yöntemi'nden Örnekler?





Umarım faydalı bir yazı olmuştur. Lütfen siz de yorumlarınızı, fikirlerinizi, görüşlerinizi ve deneyimlerinizi paylaşın ve birilerine başka bir ışık tutun... Öyle ya belki de neler vardır daha bilmediğimiz...

Çok çok sevgiler,

Tam da konuyla örtüşecek şekilde kucak dolusu sevgiler, keşke hep anne kucağındaki sıcaklığımızla kalabilsek...

Fidan DUMAN

No comments:

Post a Comment