Merhabalar,
Biz anne babaların çocuklarımız için yapamayacağı neredeyse hemen hemen hiç bir şey yok değil mi? Hep en iyisi olsun, en güzeli olsun, en
kaliteli ve en markalısı olsun diyerek çoğu zaman dişimizden tırnağımızdan
keserek, varımızı yoğumuzu onlar için harcıyoruz. Aslında ne kadar iyi
yapıyoruz bilemem. Çünkü zamanında bizlerin böyle imkanı olmadığı yada kısıtlı
olduğu için, onların da aynı şekilde büyümemeleri adına hepimiz kendimizce bir
şeyler yapmaya çalışıyor ve şartlarını iyileştirmeye çalışıyoruz. Evet belki
kısmen doğru ama işi her zaman dozunda da tutmak en doğrusu.
Neden derseniz?
Bizler o yoklukta ve kısıtlı imkanlarda her şeyden önce elimizdeki ile
yetinmeye çalışıp, bir misafirlikte başka arkadaşların oyuncakları ile kısa
süreli de olsa oynama hazzını yakalıyor, birbirimizle bir şeyler paylaşmayı
öğreniyor ve yeri geldiğinde oyuncaksız bile kalsak, tencere tavadan, çay
kaşığı ve tabağından, erkekler için 3-5 çift çoraptan oluşan bir futbol topu
yada kendi yaratıcılıklarımızı kullanarak kendimizi oyalayabiliyorduk. Şimdiki
nesile baktığınızda, onca şeyleri olmalarına rağmen, canları çabuk sıkılıyor,
üretmeye teşvik edilmiyor, yalnız kaldıklarında kendilerini oyalamayı da bilemiyorlar.
Kısaca iyi bir şey yaptığımızı düşünürken aslında onları bu buhranlara
itiyoruz. Aman hadi bunu da alalım, bu eksik olmasın, onda vardı bizde de
olsun, bunu çok beğendi, bu ilk çıktı, bu yeni çıktı, yok bu zekasını
geliştirip açıyormuş, yok bu kelime haznesini geliştiriyormuş. Efendim siz
çocuğunuzla çokça konuşur, onunla ilgilenirseniz, sevgiyle daha çabuk
kelime haznesi gelişir, birlikte oturup beraberce bir şeyler üretirseniz,
zekası yine gelişir, hiç kimsenin duymadığı bilmediği bir oyun keşfederseniz,
sizden daha mutlusu olabilir mi?,.... gibi gibi çokça karşıt görüş sayabilirim
size. Bakın bu konunun en güzel ispatı ne size?
Gidip bilmem ne kadar para verip, iyi, kaliteli, güzel ve markalı
bir oyuncak alırsınız, sonra da şunu demez misiniz?
Gittim, o kadar para verdim, şu oyuncağı aldım. Bak o gene gitti,
mutfaktaki tencerelere takıldı. Yemek kaşığına bayılıyor, tencere vazgeçilmezi.
Tuvalet kağıdı ruloları, havlu kağıt ruloları, paketlerin hışır hışır
kağıtları, renkli selefon ipler, bazen bir balon, çay-çorba kaşıkları, plastik
bardaklar, mutfak bezleri, diş fırçaları, taraklar, boş sabun, bulaşık
deterjanı ve su şişeleri kutuları, buzdolabı magnetleri, kuru bakliyatlar, makarnalar,
merdane, anahtarlıklar,anahtar, boş ilaç kutuları, bantlar, ayakkabı çekeceği, boş deodorant ve
parfüm şişeleri, tuvalet kağıtları, havlu kağıtlar ve daha aklıma gelmeyen ama
çokça sayılabilecek şeylere hemen aldığınız en iyi oyuncağı bile
değiştirmiyorlar mı?. Aslında iyi de yapıyorlar diyebilirim. Bizlere de ders
oluyor böylece... Mesele en iyi şeyleri alıp, yapmakta değil... Mesele onları
anlayabilmekte ve onlarla birlikte üretip, bir şey yapabilmekte....
Gelin sizlere fikir olabilecek bir kaç örnek vereyim. Hem
maliyetsiz, hem zevk alınabilecek, hem de birlikte yapabileceğiniz
oyun/oyuncaklara bir kaç örnek;
(1) (2) (3)
(1) Delgeçle renkli kağıtlardan küçük küçük kesebilir, bir su petini ortadan ikiye bölerek, ağız kısmına geçirdiğiniz balonun içine bu renkli kağıtları atabilir ve böylece içi rengarenk ve hareket ettikçe hışırdayan balonlar yapabilirsiniz.
(2) Yatak kenarına ilgisini çekebilecek, fotoğraf, sembol, figür koyabilir ve böylece uzanarak ona erişmesine ve ayakta durmasına teşvik edebilirsiniz.
(3) Oturmaya başlamış bebekler için buzdolabı poşetinin içerisine küçük ve değişik objeler doldurabilir ve duvara yapıştırarak, onunla oynayıp, motor becerilerinin gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.
(4)
(4) Tesisatçılarda satılan su borularından alıp, akrilik boyalarla renklendirebilir ve bunları duvara (bant,kelepçeli bağlantı aparatları,..vs ile) yada bir platformun üzerine sabitleyerek değişik bir top oyunu yaratabilirsiniz.
(5)
(5) Erkek çocuklarının vazgeçilmez oyuncağı arabalar... Mutfaklarımızda kullanılan havlu kağıt rulolarını, bir kutu yada kasa içerisine yapıştırarak yada bantla sabitleyerek, kendi çok katlı otoparkınızı hiç bir para harcamadan yapabilir ve bir başka oyun objesi yaratabilirsiniz küçük beyler için.
(6)
(6) Yok daha da ekonomik ve ilgi çekici bir şey yapalım derseniz de evdeki selobantları/bantları, renkli bantları koridordaki halınızı kaldırarak yol şeklinde düzenleyip,yere yapıştırabilir ve çeşitli oyuncak parçalarını yol bağlantı aparatı,köprü,tünel,ağaç,hayvan figürleri koyarak gerçeğe yakın bir platforma taşıyabilirsiniz. Bantların üzerine yine halınızı örtebilir ve ne zaman isterseniz, halıyı kaldırıp, aynı yolu tekrar tekrar kullanabilirsiniz.
(7)
(7) Bu fikir çok hoşuma gitti. Hem de eminim çocuklar için çok ilgi çekici ve uzun süre oynayabilecekleri bir aktivite masası olacak. Üzerinde neler mi var? Servis arabası tekeri, kapı kilidi, menteşe, sürgü, kapı stoperi, anahtarlık, tuvalet rulo aparatı (ki şimdiye kadar saydıklarımın hepsini bir tesisatçı yada nalburiyeden çok az bir bedelle satın alabilirsiniz.) , hesap makinesi,eski bir telefon, spot lamba (ampülü içine gömülü ve saklı), mıknatıslı alfabe bunlara ilave aklıma gelenleri ben de yazayım; harici bilgisayar klavyesi, mıknatıslı buzdolabı üzeri not defteri ve kalem, mıknatıslı dolap süsleri, resim kağıdı ve boya kalemleri, elektrikli kapı zili, hatta hırsız girmesin diye kapı-pencereler için nalburiyelerde satılan sesli hırsız yakalama zilleri, asma kilit, CD, kullanılmayan mikrofon-kulaklık, plastik kablolar, bilgisayar faresi, topuz kapı kolu, eski kaset, sticker notepad, oyuncak bir arabanın altına mıknatıs yapıştırarak yine mıknatıslı bir yol düzeneği, kız çocuklar için, barbie bebeklerinin arkasına yapıştırılan bir mıknatıs ile yan yana veya çeşitli oyunlar düzenlenebilecek şekilde bebekleri panoda sabitleme, bir abaküs, cetvel, .... daha bir sürrüüüüü şey koyup, siz de zahmetsizce ve neredeyse pek para harcamadan kendi aktivite masanızı oluşturabilir ve çocuğunuz için ilginç, bir o kadar enterasan ve ilgi çekici bir oyuncak yada aktivite masası hazırlayabilirsiniz.
Başka mı bakın sizlere internette araştırırken Busy Toddler (tık tık) sitesinde bulduğum ve sizler için tercüme ettiğim bebek ve çocuklar için yapılabilecek 40 farklı aktivite daha...




(8)
(8) Cama istediğiniz renkte mürekkepli tahta kalemi ile harfler yada rakamlar yazabilir, çocuğunuzdan sizin söylediğiniz harf yada rakamı bulmasını isteyip, sildirebilir ve beraberce eğlenceli vakit geçirebilirsiniz.
(9)
(9) Yapıştırmalı sticker ahşap yada plastik harflerle çocuğunuzun, cama yazdığınız harflere denk gelen sticker harfleri bulup, cama yapıştırmasını isteyebilirsiniz.
(10)
(10) Muşamba bir örtü üzerinde hazırlayacağınız gıda boyası ile karıştırılmış bir kova yada bir saklama kabı suyun içerisindeki objeleri çay süzgeci ile toplamasını sağlayabilir ve suyla oynarak, çocuğunuzun stresini atmasına yardımcı olabilirsiniz.
(11)
(11) Bir kap dolusu çerezi, küçük bir ölçü kaşığı ile başka bir kap veya kavanoza aktarmasını sağlayarak, oyalanmasını ve keyifli vakit geçirmesini de sağlayabilirsiniz.
(12)
(12) Muffin yada cupcake fırın kalıplarının içerisine küçük ahşap blokları servis etmesini isteyebilir yada kendisinin seçeceği oyuncakların transferini bu şekilde yaptırarak, el ve göz koordinasyon becerisinin geliştirilmesine yardımcı olabilirsiniz.
(13)
(13) Yine tesisatçı ve nalburiyeden alınacak dirsek köşe boruları duvara yada bir zemine sabitleyerek, ve her bir boruya farklı renkle işaretleme yaparak, benzer renkte topları aynı renkli borulardan geçirmesini sağlayarak, renkli toplarla keyifli vakit geçirmesine katkıda bulunabilirsiniz.
(14)
(14) Evde kullanmadığınız herhangi bir kutunun kapağından bir kart geçecek şekilde delik açabilir ve ister iskambil kağıtları, isterseniz kelime veya hafıza kartlarınızı, renk kartlarınızı hem tekrarlayarak hem de bu delikten geçmesini sağlayarak, kutuya saklamasına teşvik edebilir, oynarken eğlenmiş ve öğrenmesine de katkıda bulunmuş olursunuz.
(15)
(15) Karışık renkte küçük top ve ponponları bir kaba koyabilir ve çocuğunuzdan onları renklerine göre ayrı kap yada yerlerde ayırarak gruplandırmasını sağlayabilirsiniz.Böylece renkleri öğrenmiş olur ve sınıflandırarak kategorize etmeyi de öğrenir.
(16)
(16) Boş yumurta kaplarınızın içini, suluboya veya akrilik boyalarla birlikte boyayabilir ve sonrasında (15) no'lu maddede anlatılan etkinliği birlikte yapabilirsiniz.
(17)
(17) Bir ayakkabı kutusu yada marketten temin edebileceğiniz ürün kutularının kapak kısmında değişik şekillerde delikler açabilir, ister bu deliklerin kenarlarını değişik renklere boyayarak aynı renkte objeleri aynı renkteki deliklerden atma oyunu oynar yada açtığınız delik şekline uygun objeleri o deliklerin içinden geçirmesini sağlayarak, motor becerileri, el-göz koordinasyonu ve bunların hepsini bir arada yapmasını sağlayabilirsiniz. Hem de o dükkanlarda satılan ... bilmem kaç TL'lik oyuncakların aynısını hiç bir para harcamadan yaparak :):):)
(18)
(18) Yukarıdaki madde (17)'de anlattığım oyunu kutu yerine plastik kapaklı bir bardak kullanarak da oynayabilir, böylece çeşit de yaratmış olursunuz.

(19)
(19) Madde (17) ve (18)'de anlattığım oyunu, bebeğinize verdiğiniz (milupa,sma,vitasure,...) ek mama kutularından da yapabilir, yine çeşitlilik yaratabilirsiniz.

(20)
(20) Bir fırın tepsisinin içerisinde karışık renkte ve büyüklükteki pon pon topları koyabilir, buz kalıbı, kavanozlar, bardaklar yada tabaklar yardımıyla, tepsinin içindeki farklı büyüklükteki topları çocuğunuzdan sınıflandırmasını isteyebilirsiniz. Örenğin büyük topları kavanoza, küçük topları buz kalıbına, orta büyüklükteki topları tabaklara dağıtmasını isteyebilirsiniz.
(21)
(21) Bir tepsinin içine 4-5 farklı küçük obje koyarak, çocuğunuza bunları incelemesini ve birini sizin bardakla saklayacağınızı söylerek, kayıp olan bu objeyi (bardakla saklanan objeyi) tahmin etmesini yada bilmesini isteyebilirsiniz. Yada tam tersi o sizden saklayarak, sizin kayıp objeyi bulmanızı isteyebilir.
(22)
(22) Karton bir zemin üzerine geçirdiğiniz alüminyum folyo kağıt üzerinde çocuğunuzun boya yapmasına izin verebilir ve sonra bir resim kağıdını bu çalışmanın üzerine kapatıp, hafifçe elinizle bastırarak, resmin kağıda transfer olmasını sağlayabilir ve birlikte harikalar yaratabilir, Picasso'nun tabloları ile yarışabilirsiniz bile :):):)
(23)
(23) A4 kağıtlarına ya da küçük kağıtlara çizeceğiniz çocuklarınızın oyuncakları ile, çocuklardan çizim kağıdan da yer alan objeyi bulmalarını ve sonrasında şeklin üzerine koyarak eşleştirmelerini isteyebilirsiniz.
(24)
(24) Çocuklarınızın hayal dünyasına girerek, yere sereceğiniz mavi renkli bir çarşaf üzerine, koyacağınız çamaşır selesini bir tekne yada motor gibi kullanıp, çocuğunuzdan balık tutmasını isteyebilirsiniz. Eyvah evde balığımız yok diye üzülmeyin, hemen çizin boyayın, istediğiniz kadar balık yapın atın onları sonra denize, bir mutfak maşası yada çay süzgeci ile balıkları toplatın. Kim demiş evdeyken balık tutulamaz diye... :):):)
(25)
(25) Efendim bu uygulamayı yurtdışında bebelere golf tee markerları ile yaptırıyorlarmış, ne yapalım bizimde kulak pipetlerimiz var onlarla yaparız. Bebek-çocuklarınızın ayakkabı kutularını çeşitli yerlerden delerek, bu deliklerden kulak pipetlerini geçirmelerini isteyebilir ve bir başka eğlence kutusu yaratabilirsiniz.
(26)
(26) Muffin yada cupcake kalıbının içerisine küçük oyuncak objeleri koyup, üzerine de pirinç, nohut,fasulye,makarna,.. vs ilave ederek bu objeleri saklayabilir ve çocuklarınızdan onları bulmalarını isteyebilir yada önceden objeleri onlara gösterip, tanıttıktan sonra hangi kalıbın içinde ne olduğunu tahmin etmesini isteyebilirsiniz. Bir tane de ben sizin için oyun bulmuş oldum.
(27)
(27) Bu formülü defterlerinize, telefonlarınıza yada unutmayacağınız bir yere yazın sevgili ebeveynler çünkü artık banyoda, çocukların zararsızca oynayabileceği, etrafında kirlenmeyeceği, çocukların oldukça eğleneceği, ebeveynlerinde içlerinin rahat ederek çocuklara boya yaptırabileceği çok güzel bir aktivite ve boya tarifi geliyor.
Boya Yapımı: 2 fincan bebek şampuanı, 1 fincan mısır nişastası ve kaç renk yapmak istiyorsanız o kadar miktarda 2-3 damla olacak şekilde gıda boyası. Önce bebek şampuanı ile mısır nişastasını genişçe bir kapta karıştırın sonra bu karışımı küçük kaplara dağıtın ve hangi renkleri elde etmek istiyorsanız sırayla her bir kaba ayrı renk olacak şekilde, 2-3 damla gıda boyasından damlatıp, karıştırın böylece istediğiniz renk-renkler hazır ve çocuklar banyoda küvetin içinde istedikleri alanı, istedikleri gibi boyayarak hem eğlenecek hem de sizlere zahmetsiz iş çıkartacaklardır.
(28)
(28) Cisimlerin ağırlığını öğrenme ve öğrenirken de eğlenme; bu oyun için; suluboya fırçası, kullanılmayan bir kredi kartı,tarak,diş fırçası,kulak pipeti, banyo lifi yada süngeri, kavanoz kapağı, mandal, dondurma çubuğu, kağıt, metal, ahşap ve plastik oyuncaklar kullanabilir, su dolu bir kap içerisine çocuğunuzun bu objeleri sırayla bırakarak hangilerinin yüzdüğünü, hangilerinin battığını ve bu sayede ağırlıklarının da su içinde nasıl davrandığını görmelerine yardımcı olabilirsiniz.
(29)
(29) Gıda boyası ile renklendirdiğiniz pirinç,nohut,fasulyeleri kuruduktan sonra bir tepsi içerisinde karıştırıp, içerisine çeşitli oyuncaklar koyabilir ve çocuklarınızdan onları bulmaları için küçük birer arkeolojik kazı yapmalarını isteyebilirsiniz :):):)
(30)
(30) İşte en heyecanlı ve en zevkli oyun... Tabii ki de çanak çömlek çalmaca, ver eline sazı şaka şaka kepçe, kaşığı, ooo gelsin size şıkıdım şıkıdım müzikler :) Yazarken eğlendim, kaldı ki, oynarken onlar nasıl eğlenmesinler :):):) Evde cezve, sürahi,tencere,tava, bardak,çanak,emaye kap kacak, makarna süzgeci,tel süzgeç, plastik kap kacak, metal kutu, çay kahve kutusu kısaca ne varsa bu sefer siz dökün ortaya, verin çocukların eline de maşa, kepçe, kaşık... Onlar çalsınlar, siz oynayın :)
(31)
(31) Plastik tabakların arkasına çocuğunuzun isminin baş harflerini yazarak, karışık dizin yada evin her bir köşesine dağıtın bu tabakları ve sonrasında eline verin bir süpürge, kendi isminin harflerini bularak adını yazsın ve sonrada kutuya süpürüp, kaldırsın :)
(32)
(32) Bir başka tadına doyulmaz eğlenceli aktivite daha. Hepimiz onlar gibiyken aynı duyguları yaşıyor ve banyodan çıkmak istemiyorduk değil mi? Eee tamam o zaman, doldurun küveti, atın içine biraz şampuan ve köpürtün, legoları da daldırın suya, hem oynayarak eğlensinler hem de keyifli bir banyo yapsınlar...
(33)
(33) Valla ben yazarken ve git gide heyecanlanıyorum, eminim onlarda bu aktiviteleri yaparken çok heyecanlanıp, mutlu olacaklar. Hadi bakalım gelsin yine harika bir aktivite ve eğlence daha... Yere uzunlamasına yol olacak şekilde resim kağıtlarını dizip, yapıştırın. Seçeceğiniz başlangıç noktasına iki araba koyun ve önlerine de istediğiniz renkte akrilik boya, parmak boyasını şerit şeklinde sıkın veeee 1-2-3,.. yarış başlasın.... Kimin hangi yoldan gittiği, seçtiği renginden belli, kim demiş onun izini bulmak imkansız diye... Hatta yeniden yeniden aynı yolu tekrar tekrar gidip gelebilir ve tekerlekleri daha çok boyaya batırarak, gittiğiniz yolu belli edebilirsiniz.
(34)
(34) Plastik bardaklar bazen sandığınızdan çok daha fazla işe yarayabilir, birbiri üzerine kapatılarak gruplar oluşturulabilir, tek tek dağıtılıp oynanabilir, kısaca nasıl zaman geçirilmek isteniyorsa çok amaçlı kullanabilirler.
(35)
(35) Renkli kağıtların üzerine yazılan harfleri sticker topçuklar, gözler,hatta deniz kenarından topladığınız taşlarla bile kapatmasını isteyerek, çizgi çalışması yaptırabilir ve harfleri öğrenmesini sağlayabilirsiniz.
(36)
(36) En güzel ve en ucuz terapi, bebeklerin ve çocukların suyla oynaması. Hepsi bayılmazlar mı? Bırakın bir koca kap yada bir küvet suyu bir bardak su ile oynamak onlar için dünyalara bedel değil midir? Bu aktivite de işte tam onlara göre ve sevecekleri gibi. Geniş ve derince bir kap içerisine çeşitli ebat ve gıda boyası ile renklendirilmiş kap suları koyun ve bir boş kap koyarak da suları transfer etmesini isteyin. Hatta bırakın birbirine karıştırsın ve ortaya eğlenceli bir bilim atölyesi çıksın :)
(37)
(37) Boş yumurta kapları, ayakkabı kutuları, kutu sütler, oyuncak kutuları, tuvalet kağıdı, mutfak havlusu ruloları, su petleri, yağ şişeleri, metal,plastik kutular, süt şişeleri,... kısaca aklınıza gelen ne varsa siz de bunlarla kendi şehrinizi kurabilir, otoparklar, kuleler, evler yada ormanlar yapabilir, ister bir safari turuna çıkabilir, ister bir şehrin içinde kaybolabilir , isterseniz de bir rezidansın bilmem kaçıncı katının terasında oyuncak bebeğinizle dolaşabilirsiniz. Artık bu düzeneği kurmak da size ve sizin hayal gücünüze kalmış.
(38)
(38) Genişçe ve boş bir kabın içerisine pirinç,makarna,nohut,fasulye kısaca mutfakta ve el altında neler bulabiliyorsanız atın ve verin ellerine kavanoz, kaşık, bardak diledikleri gibi oynasınlar...Emin olan bu bazen saatlerce bile sürebilir :)
(39)
(39) Kim demiş evde arabalarla kar yarışı yapılamaz diye... Hem de öyle güzel yapılır ki... Bir büyük sini, geniş ve derince bir kap ve hatta leğen bile olabilir, içine un ile yollar yapabilir ve sonrasında arabalarınızı bu zorlu parkurda yarıştırabilirsiniz:)
(40)
(40) Bu fikre doğrusu ben bile bayıldım. Makarna süzgecindeki deliklerden çubuk makarnaları geçirme oyunu oynayabilir, ve hatta sizin daha önceden hazırladığınız bu düzenekte çubuk çekerek, en sona kim daha fazla çubuk toplamış, yarışabilirsiniz. Kim kırmadan ve parçalamadan çok sayıda çubuk toplayacak yada takacak, zevkle oynayabilir, oyuncak marketlerinde satılan bu tip oyunlara fazladan para yedirmemiş de olursunuz. Sıfır maliyet, ancak yüzde yüz memnuniyet :):):)
(41)
(41) Yere yapıştırdığınız ve üzerine çeşitli çizgiler çizdiğiniz çizgi oyununda, çocuğunuzdan da bu çizgilerin üzerinden istediği renkli kalemlerle geçmesini isteyebilir hem böylece el becerisini geliştirmesine katkıda bulunabilir hem de yine bir sticker etkinliği düzenleyerek, stickerlar ile bu çizgi çalışmasını tamamlamasını isteyebilirsiniz. Vakit kazandırıcı ama bir o kadar da renkli bir aktivite.
(42)
(42) Yapılışı oldukça basit ve yenilse dahi bebeğe/çocuğa zarar vermeyecek ev yapımı harika bir hamur tarifi size;
1 fincan hindistan cevizi yağı
8 fincan un
hepsi bu kadar. Karıştırın ve gözünüz kapalı verin, onlar keşfetsin, dokunsun, ellesin, mıncıklasın, oynasın ve siz de onlara bu serüvende eşlik edin.
(43)
(43) Genişçe ve derince bir kasenin içerisine ahşap yada plastik yap-boz oyuncaklarınızı ve onları saklayacak kadar da pirinç, makarna, nohut,fasulye kısaca ne bulabiliyorsanız koyun (laf aramızda bence un en iyisi, azıcık da eğlenceye bulanmak hiç de fena fikir olmaz:)) , bırakın o objeleri bulup, uygun olan yapboz parçasını yerine koysunlar ve isterseniz zamanla da yarıştırın, daha heyecan katın oyununa.
Çok yazdım, çizdim ve konuştum bu yazıda. Ama itiraf edeyim ki yazarken bile eğlendim, sanki ben çocuk oldum ama en önemlisi de ohhh mis gibi temiz, düzgün bir yazı çıkarttım diyerek gene ayrı bir keyife büründüm. Valla bu fikirler sadece bebek ve çocukları baştan çıkaracak fikirler değil, bence bizlere de iyi gelecek fikirler, azıcık çocuk olmakla kime ne zararımız olabilir ki değil mi ama???
Hadi ben hemen mutfağa kaçtım, elime ne geçerse biz başlıyoruz eğlencenin dibine vurmaya ....
Siz hala bu yazının başında kalakaldınız ve hala öylece bakıyor musunuz? Hadiiii ama koşun siz de mutfağa... Yorumlarınızı ve etkinliklerinizi ben de merak ediyorum, hemen yapın ve bana da yazın olur mu?
Bye...
Fidan DUMAN
ReplyDeleteشركة تنظيف خزانات بالهفوف
شركة تنظيف خزانات بالنعيرية
شركة تنظيف خزانات بالاحساء